Dieta Cambridge

Dieta Cambridge oznacza spożywanie niskokalorycznych produktów, skomponowanych ze składników odżywczych i pokarmowych. Są to produkty gotowe do spożycia lub do błyskawicznego przyrządzenia (zupki w proszku, które zalewa się wrzątkiem). Należy je spożywać codziennie przez okres trzech tygodni, podczas których można odchudzić się o 10 kg . Do produktu można dodać łyżkę stołową otrąb owsianych.

Dieta została opracowana w 1960 roku, kiedy dr Alan Howard z Cambridge University rozpoczął badania nad leczeniem otyłości. Dieta szybko zdobyła dużą popularność – żywili się nią nawet kosmonauci z NASA przebywający w przestrzeni kosmicznej.

Najważniejsze cechy diety Cambridge to spadek masy ciała charakterystyczny dla głodówki, ale bez jej skutków ubocznych; poziom białka zapobiegający utracie beztłuszczowej części masy ciała, zawartość węglowodanów eliminujących uczucie głodu oraz bogactwo witamin, składników mineralnych, pierwiastków śladowych i kwasów tłuszczowych, pozwalających zachować dobry stan zdrowia.

Przed rozpoczęciem stosowania diety Cambridge konieczne jest skonsultowanie się z dietetykiem, który dostosuje dietę do potrzeb osoby odchudzającej się. Podczas konsultacji bada się zawartość tłuszczu w organizmie i indywidualne zapotrzebowanie energetyczne. Kaloryczność posiłku wynosi od 413 do 1000 kcal, w zależności od opcji, którą zalecił dietetyk.

Dieta cambridge

Dieta Cambridge przebiega w dwóch etapach. Pierwszy z nich polega na spożywaniu wyłącznie gotowych produktów Cambridge. Druga faza diety musi trwać dwa tygodnie. Jest to etap mieszany, podczas którego można już spożywać inne, przygotowane własnoręcznie posiłki, ale jednocześnie nadal konieczne jest przyjmowanie produktów Cambridge. Jeżeli po zakończeniu etapu mieszanego rezultaty są niezadowalające, można rozpocząć cykl od początku.

Podczas odchudzania zgodnego z zasadami diety Cambridge konieczne jest wypijanie przynajmniej 2 litrów niegazowanej wody mineralnej na dobę. Nie wolno pić kolorowych napojów gazowanych, dosładzanych soków owocowych, alkoholu, kawy ani innych płynów z zawartością kofeiny.

Produkty Cambridge posiadają wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne w ilości odpowiadającej dziennemu na nie zapotrzebowaniu. Powoduje to, ze dieta nie wywołuje skutków ubocznych i nie wiąże się z negatywnymi dla zdrowia konsekwencjami.

Przeciwwskazania do stosowania diety Cambridge to ciąża, karmienie piersią, cukrzyca typu II, stany depresyjne, bulimia, anoreksja i młody wiek (poniżej 154 roku życia). Pozostałe osoby mogą bez przeszkód chudnąć z Cambridge.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *