Dieta Gersona

Dieta Gersona to nie tyle sposób na odchudzanie, co element profilaktyki zdrowia terapia, która jest w stanie przeciwdziałać zmianom nowotworowym, uzupełnić ubytek witamin i składników odżywczych, oczyścić organizm usuwając z niego toksyny oraz usprawnić funkcjonowanie układu immunologicznego.

Dieta została opracowana przez Maxa Gersona. W młodości dokuczała mu silna migrena, a w celu jej uleczenia postanowił on stworzyć zdrowotny plan żywieniowy, oparty przede wszystkim na posiłkach owocowych i warzywnych. Sól, tłuszcze, produkty konserwowe i wędzonki – z tych elementów całkowicie zrezygnował. Po czasie okazało się, że efekty przerosły najśmielsze oczekiwania Gersona – dzięki jego diecie wielu ludzi pozbyło się raka, cukrzycy, chorób serca i nerek oraz gruźlicy skóry. Dieta usuwa z organizmu toksyczne związki, które wywołują wiele działań niepożądanych, takich jak osłabienie, przemęczenie, utrata sił witalnych, zły stan cery, włosów i paznokci, bóle brzucha i głowy.

Dieta Gersona zaopatrza organizm w odpowiednią dawkę najistotniejszych witamin, minerałów i enzymów. Trzy pierwsze miesiące diety oparte są na warzywach i owocach oraz naturalnych sokach owocowo-warzywnych. Dopuszczalny jest też chleb żytni oraz płatki owsiane, ale nie wolno używać soli kuchennej ani tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Owoce i warzywa powinny pochodzić z upraw ekologicznych. Nie istnieją żadne ograniczenia co do ich ilości. Zaleca się zjadanie pięciu niewielkich posiłków dziennie.

Po upływie trzech miesięcy z warzywami i owocami należy stopniowo włączać do menu inne produkty – jogurty z żywymi kulturami bakterii, mleko i jego przetwory. Ważne jest przy tym, aby ograniczyć produkty z wysoką zawartością sodu na rzecz tych, które stanowią bogate źródło potasu.

W diecie Gersona istnieje cały szereg produktów zakazanych. Wśród nich należy wymienić produkty przetworzone, zawierające substancje konserwujące i inne składniki chemiczne, napoje gazowane, zupki błyskawiczne, produkty wędzone, solone i marynowane. Nie wolno spożywać alkoholu, ciastek, produktów mącznych z węglowodanami prostymi, zakazane są grzyby, kleiki, czekolada, kiełki, lody, herbata i kakao. Nie wolno spożywać ogórków, ananasów, awokado, bananów, jaj, tłustych serów i warzyw strączkowych.

Dla wielu osób dieta Gersona może być bardzo trudna do zastosowania właśnie ze względu na wiele produktów zabronionych oraz na konieczność spożywania owoców i warzyw z upraw ekologicznych, co wiąże się ze sporymi nakładami finansowymi. Jednakże ta dieta to doskonały sposób na pozbycie się wielu dolegliwości, a nawet na leczenie nowotworów. Stanowi doskonałą i zdrową alternatywę dla leczenia farmakologicznego.

7 odpowiedzi na „Dieta Gersona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *