Dieta niskoenergetyczna

Dieta niskoenergetyczna polega na takim zmodyfikowaniu planu żywieniowego, żeby bilans energetyczny był ujemny. W tym celu należy zmniejszyć dzienną porcję przyjmowanych kilokalorii. Niski bilans energetyczny powoduje, ze organizm pobiera energię nie z pożywienia, ale z tkanki tłuszczowej, jednocześnie ją spalając. Dieta niskoenergetyczna to doskonały wybór dla osób z dużą nadwagą i otyłością. Tempo chudnięcia wynosi 1 kg na tydzień.

Główną zasadą diety niskoenergetycznej jest zmniejszenie kaloryczności pożywienia do tego stopnia, że dostarczamy swojemu organizmowi mniej kalorii na dobę niż wynika to z naszego zapotrzebowania kalorycznego. Im bardziej zmniejszymy kaloryczność posiłków, tym szybciej będzie przebiegał proces chudnięcia. Jednak nie wolno zapominać, aby dieta była dobrze zbilansowana pod względem składników odżywczych – w innym przypadku mogą pojawić się komplikacje zdrowotne. Zaleca się zmniejszenie kaloryczności posiłków o 500-1000 kcal.

Będąc na diecie niskoenergetycznej nie powinno się posilać produktami z wysoką zawartością węglowodanów łatwo przyswajalnych, czyli cukrów prostych. Potrzebne jest wyeliminowanie białego pieczywa, białego ryżu, czekolady i słodyczy.

Ponadto należy ograniczyć tłuszcze, ponieważ są one gromadzone w organizmie od razu po przejściu przez proces trawienia. Warto więc smażyć beztłuszczowo lub zrezygnować z potraw smażonych na rzecz gotowanych. Trzeba pamiętać, że istnieją tzw. „tłuszcze ukryte” – dodawane do pożywienia, których obecności często jesteśmy nieświadomi. Znajdują się one w ciastach, wypiekach, szynce czy serze żółtym. Szczególnie niekorzystne są tłuszcze utwardzone (tłuszcze trans), dodawane do wielu margaryn, słodyczy i fast foodów.

Nie należy ograniczać ilości spożywanego białka. Przy niedoborach białka następuje wyniszczenie organizmu, ponieważ to właśnie ono jest podstawowym elementem budulcowym ludzkiego ustroju. Zadbaj zatem o spożywanie bogatego w pełnowartościowe biało mięsa, jaj i mleka. Zalecane jest spożywanie dużej ilości świeżych owoców i warzyw. Nie wolno natomiast jeść owoców suszonych i kandyzowanych.

Odchudzaniu metodą niskoenergetyczną powinno towarzyszyć uzupełnianie płynów (2litry wody niegazowanej na dobę), regularność pór posiłków, jedzenie częstych posiłków w małych ilościach oraz nie później niż do godziny 18:00. Dieta niskoenergetyczna przynosi najlepsze oraz najszybsze rezultaty, jeżeli jest połączona z aktywnością fizyczną. W razie wystąpienia objawów takich jak zmęczenie, utrata sił witalnych i gorsza sprawność psychofizyczna, należy skonsultować się z lekarzem w celu ustalenia nieco większej dobowej dawki kalorii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *