Cukrzyca to schorzenie, na które może zapaść osoba w każdym wieku. ryzyko zachorowania dotyczy zarówno dzieci, młodzież, jak i osoby dorosłe. Wynika ona z nieprawidłowej przemiany węglowodanów, w wyniku której trzustka produkuje nieprawidłowe ilości insuliny, a poziom glukozy we krwi znacznie przewyższa normę. Stężenie glukozy jest tak duże, że bywa ona wydalana wraz z moczem, co stanowi istotną nieprawidłowość. Dieta antycukrzycowa została opracowana w celu wspomagania walki cukrzycą.
Obecnie najważniejszymi metodami na opóźnienie powikłań zdrowotnych wywołanych cukrzycą jest podawanie choremu insuliny pod postacią iniekcji oraz przestrzeganie zasad diety zawierającej dużo białka, a mało węglowodanów i tłuszczów. Węglowodany, które można spożywać w ograniczonej ilości, to tzw. Cukry złożone, które w indeksie glikemicznym posiadają wartość mniejszą niż 50.
Słodycze, białe pieczywo, biały ryż i makaron, a także przetwory mączne to produkty, których w diecie antycukrzycowej nie wolno spożywać, ponieważ posiadają one dużą zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów – po ich spożyciu poziom glukozy gwałtownie wzrasta. Trzeba także ograniczyć produkty zawierające wielonasycone kwasy tłuszczowe – są to głównie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i tłuszcze trans – utwardzone oleje roślinne, których dużo jest w produktach typu fast food. Węglowodany i tłuszcze eliminuje się na rzecz aminokwasów, czyli części składowych białka.
W diecie antycukrzycowej można jeść razowe pieczywo, chude mleko, chudy biały ser, mało tłuste mięso i ryby, chude kiełbasy, tłuszcze pochodzenia roślinnego (olej sojowy, rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek). Cukrzycy musza bardzo uważać na cukier – konieczne jest jego ograniczenie.
Zasady diety antycukrzycowej obejmują nie tylko rodzaj spożywanego pożywienia, ale również sposób jedzenia. Posiłki muszą być małe, jedzone regularnie w takich samych, niewielkich odstępach czasowych. Codziennie trzeba spożywać taką samą ilość posiłków.
Dieta antycukrzycowa często jest koniecznością w przypadku osób chorujących na cukrzycę wszystkich typów i stosowana jest jako zalecenie lekarskie. Jednak nie jest przeznaczona tylko i wyłącznie dla cukrzyków – w ten sposób odżywiać się mogą również zdrowe osoby, ponieważ antycukrzycowy plan żywieniowy jest bardzo zbliżony do zwykłego odżywiania, a ponadto uczy zdrowych nawyków żywieniowych. Praktycznie nie istnieją żadne przeciwwskazania do jej stosowania. Co więcej, zbliżona jest do diety montignac, zaliczanej do najzdrowszych diet odchudzających.