Dieta antywrzodowa

Odpowiednio zbilansowana dieta jest w stanie zapobiegać lub uleczyć chorobę wrzodową, polegającą nabytku tkanek żołądka i dwunastnicy. Zaniedbanie wrzodów trawiennych może prowadzić do groźnych powikłań, dlatego tak ważne jest stosowanie w tym przypadku diety antywrzodowej. Najczęstszą przyczyną choroby wrzodowej układu pokarmowego jest nieprawidłowe odżywianie. Wrzodom sprzyja spożywanie bardzo dużych porcji pokarmu, nieregularne spożywanie posiłków oraz jedzenie w pośpiechu. Istotna jest również temperatura pożywienia – pokarmy bardzo zimne drażnią błonę śluzową żołądka i jelit, natomiast pokarmy zbyt gorące uszkadzają śluzówkę żołądka.

Najistotniejszą zasadą diety antywrzodowej jest wyeliminowanie z jadłospisu lub znaczne ograniczenie spożywania produktów, które zwiększają wydzielanie soku żołądkowego. Zaliczamy do nich alkohol i napoje gazowane, mocną kawę i herbatę, warzywa powodujące wzdęcia: groch, fasola, soja, soczewica i kapusta. Na diecie antywrzodowej nie można jeść jaj gotowanych na twardo, placków ziemniaczanych i frytek, kwaśnej śmietany, smalcu i słoniny. Konieczne jest ograniczenie ogórków, rzodkiewek, grzybów, papryki i cebuli, suszonych owoców, kakao, słodyczy z dużą zawartością tłuszczu i zup na bazie mięsa. Na diecie antywrzodowej nie można używać musztardy, octu, chrzanu i czekolady. Takie produkty często nasilają objawy choroby wrzodowej i przyspieszają jej postęp.

Dieta antywrzodowa

Produkty bezpieczne, czyli nie powodujące zwiększania wydzielania soku żołądkowego, to ryby, chude mięso i drób, mleko i białe pieczywo. Wrzodów nie powodują jaja na miękko, jaja sadzone i jajecznica, bez obaw można jeść świeże lub gotowane owoce, świeży twaróg, makaron, tłuczone ziemniaki i warzywa: dynia, marchew, kalarepa, szpinak, fasolka szparagowa, pomidory. Na diecie antywrzodowej dozwolone są oleje pochodzenia roślinnego, margaryna bez tłuszczów utwardzanych, miód, dżem, kompoty i kisiele, bez cukru, a także słaba kawa i herbata.

Dieta powinna być oparta przede wszystkim na produktach białkowych i węglowodanowych. Powinno się unikać smażenia na rzecz gotowania na parze oraz pieczenia w folii aluminiowej lub w pergaminie. Istotna jest duża regularność spożywania posiłków – optymalnie 5-6 razy dziennie co 3 godziny w małych porcjach. Należy jeść powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Potrawy można rozdrabniać przed spożyciem. Ostatni posiłek jada się bezpośrednio przed snem. Posiłków nie należy popijać ani przyprawiać ostrymi przyprawami – pieprz, sól, wegetę, czosnek i ostrą paprykę lepiej jest zastąpić ziołami. Temperatura pożywienia nie może być bardzo wysoka albo bardzo niska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *