Dieta grupy krwi

Określona grupa krwi wpływa na szybkość przemiany materii, zapotrzebowanie kaloryczne oraz tempo spalania kalorii. Z tego względu każdy z nas w sposób indywidualny reaguje na różnego rodzaju diety – ta sama dieta jednej osobie pozwoli schudnąć, podczas gdy w przypadku innej osoby nie przyniesie oczekiwanych rezultatów. Z tego względu opracowano dietę grupy krwi. Jej głównym twórcą jest dr D’Adamo, który swoje okrycia zawarł w książce „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”.

Przed rozpoczęciem stosowania tej diety konieczne jest oznaczenie grupy krwi. Badanie to wykonuje się w laboratorium analitycznym i nie wymaga ono skierowania lekarskiego. Istnieją cztery grupy krwi: 0, A, B i AB. Do każdej Zn ich dostosowano inny plan żywieniowy. Najczęściej występującą grupą kwi jest 0. Osoby, które ją posiadają, są bardzo odporne i sprawne fizycznie. W ich diecie powinno znaleźć się dużo produktów białkowych. Powinny one spożywać baraninę, jagnięcinę, koninę, wątróbkę, dorsza, łososia, makrelę, halibuta i solę, natomiast niewskazane są: szynka, wieprzowina i owoce morza. W diecie osób z grupą krwi 0 musza znaleźć się: nabiał, jaja, orzechy, warzywa strączkowe śliwki, morele, figi i warzywa. Zakazane są: agrest, banan, maliny, morele, porzeczki, kiełki z pszenicy i pieczywo pszenne.

Osoby z grupą krwi SA cechuje podatność na choroby cywilizacyjne i problemy trawienne. Ich dieta powinna być oparta na produktach ekologicznych, zastępujących żywność przetworzoną. Z mięs mogą spożywać tylko indyka i kurczaka, z ryb: okonia, karpia, łososia, makrelę, dorsza i pstrąga. Odpowiedni dla nich nabiał to zsiadłe mleko i kefir. Nie należy spożywać tłuszczów zwierzęcych, a jedynie oliwę z oliwek i olej z siemienia lnianego. Należy ograniczyć spożywanie białego chleba na rzecz pieczywa z kiełków pszenicy i mąki sojowej.

Osoby z grupą krwi B mają silny układ immunologiczny i świetnie przystosowują się do trudnych warunków. Z tego powodu dieta dla tej grupy jest najmniej restrykcyjna. Osoby te mogą jeść praktycznie wszystko z małymi wyjątkami. Zakazane produkty to: kaczka, kurczak, owoce morza, lody, oleje roślinne, fasola czarna, kasze, awokado, dynia i kokos.

Grupa krwi AB występuje najrzadziej, a osoby, które ją posiadają, są podatne na alergie, artretyzm, cukrzycę i choroby układu sercowo-naczyniowego. W tym przypadku należy zminimalizować ilość spożywanego mięsa na rzecz świeżych warzyw. Z mięs dopuszczalne jest jedzenie baraniny, jagnięciny, indyka i królika. Grupa AB może jeść dużo nabiału, ale powinna unikać tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Najlepszym wyborem będzie tutaj oliwka z oliwek. Dozwolone są: fasolka czerwona, chleb razowy, biały ryż oraz praktycznie wszystkie owoce iw warzywa. Produkty zakazane to: większość mięs, lody, maślanka, pełnotłuste mleko, masło słonecznikowe, mąka kukurydziana, awokado, kiełki rzodkiewki, kokosy i pomarańcze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *