Dieta makrobiotyczna

Geworge Oshawa w 1911 roku opracował plan diety makrobiotycznej w oparciu o założenia medycyny starożytnych Chin. Dieta makrobiotyczna odwołuje się też do antycznej filozofii taoistycznej, w myśl której cały świat dzieli się na pierwiastki Yin (energia żeńska, skierowana na zewnątrz) i Yang (energia męska, skierowana do wewnątrz). Idealne odżywianie prowadzi do osiągnięcia harmonii pomiędzy Yin i Yang.

W ciągu dziesięciu dni odchudzania metodą makrobiotyczną można zrzucić10 kg. Trzeba wówczas jeść trzy posiłki na dzień, których bazą są ugotowane kasze: jęczmienna i jaglana, ryż, a także zmielone, niełuskane ziarna zbóż (jęczmień, żyto, pszenica, owies). Te produkty muszą stanowić minimum 70% diety. Można je uzupełnić warzywami i owocami. Szczególnie istotne są warzywa z wysoką zawartością białka: soja, soczewica, groch, fasola, bób. W każdym posiłku powinny znajdować się wszystkie cztery smaki: słodki, gorzki, słony i kwaśny, dlatego po każdym daniu należy spożywać kiszoną kapustę.

W diecie makrobiotycznej całkowicie wyeliminowane są produkty przetworzone – konserwowe, pasteryzowane, z dodatkiem substancji chemicznych. Wszystkie posiłki należy przygotowywać z hislin ekologicznych. Nie jada się mięsa, produktów pochodzenia zwierzęcego (jaja, sery, mleko i jego przetwory, tłuszcze zwierzęce), napije gazowane, herbata i alkohol.

Napoje (woda niegazowana , naturalne soki owocowe bez cukru i naturalne przeciery warzywne, kawa zbożowa, napary ziołowe) pija się w niewielkich ilościach. Nie należy popijać posiłku. Płyny trzeba przyjmować przynajmniej 20 minut po posiłku.

Tak skomponowana dieta zachowuje równowagę pomiędzy Yin i Yang, które mają swoje odpowiedniki również w pożywieniu. Pokarmy typu Yin to słodycze, owoce i przetwory mleczne. Według filozofii Wschodu ich nadmiar rozleniwia, pozbawia energii i obniża motywację do działania. Z kolei nadmiar produktów typu Yang (np. jaja, mięso, sól) wywołuje agresywne zachowanie, nadpobudliwość, gwałtowność w działaniu, nerwowość i podwyższone ciśnienie krwi. Tylko równowaga między pożywieniami obydwu typów może gwarantować harmonię ciała i umysłu. Jak widać, dieta makrobiotyczna jest bardzo ściśle związana z filozofią życiową i orientalną postawą wobec świata.

Dieta makrobiotyczna jest niskoenergetyczna, toteż jej efekty odchudzające są bardzo zadowalające. Jednak dłuższe stosowanie tej diety może wywoływać niedobory pełnowartościowego białka pochodzącego z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z tego względu nie zaleca się stosowania diety makrobiotycznej kobietom ciężarnym i karmiącym piersią, dzieciom i młodzieży w fazie intensywnego wzrostu, osobom z osteoporozą, kamicą nerkową i nadczynnością tarczycy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *