Schorzenia układu sercowo-naczyniowego, miażdżyca, udar mózgu serca, zatory żylne, zakrzepica żylna, zawał i choroba niedokrwienna serca – na powstawanie takich schorzeń ogromny wpływ ma zbyt wysoki poziom złego cholesterolu. Jednym ze sposobów zapobiegania chorobom tego typu jest stosowanie diety niskocholesterolowej.
W powszechnej opinii uważa się, ze cholesterol jest szkodliwy dla zdrowia. Tymczasem istnieją dwa rodzaje cholesterolu – „dobry” cholesterol HDL oraz „zły” cholesterol LDL. W diecie niskocholesterolowej należy spożywać takie produkty, które z jednej strony obniżają poziom „złego” cholesterolu, a z drugiej podnoszą poziom „dobrego cholesterolu”.
Dieta niskocholesterolowa wyklucza spożywanie produktów zawierających tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i zastąpić je produktami z wysoką zawartością witamin. Na tej diecie nie wolno spożywać dużych ilości czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina), mięsa drobiowego, podrobów, smalcu, słoniny, masła. Ponadto niewskazane są żółtka jaj, tłusta śmietana i ser żółty. Nie wolno jeść tłustych ryb, wędzonek, bekonu, fasoli, grochu, kapusty, majonezu i słodyczy.
Najbardziej pożądane z punktu widzenia profilaktyki schorzeń wywołanych nadmiarem złego cholesterolu są produkty z wysoką zawartością witaminy A, C i E. z tego względu należy spożywać przede wszystkim bardzo dużo warzyw i owoców. Zawierają one nie tylko witaminy, ale również błonnik, odpowiadający za skuteczniejsze usuwanie tłuszczu z organizmu. Jadłospis diety niskocholesterolowej należy oprzeć o takie pokarmy, jak produkty zbożowe, kasze, makarony bez zawartości jaj, białko jaja kurzego, chude mięso, zupy mleczne. Trzeba raczej unikać potraw smażonych i pieczonych. Ewentualnie do smażenia można używać oleju słonecznikowego, sojowego lub rzepakowego.
Na diecie niskocholesterolowej nie można jeść pokarmów typu fast food – zakazane są frytki, kebaby, hot dogi, zapiekanki i inne produkty tego typu. Zawierają one bardzo duże ilości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz utwardzane tłuszcze roślinne, tzw. Tłuszcze trans, będące szczególnie groźnymi dla naszego serca.
Niezwykle ważnym składnikiem pokarmowym, który reguluje gospodarkę cholesterolową, są nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega. Można je znaleźć w rybach morskich i owocach morza. Obecnie jednak coraz więcej produktów żywnościowych jest wzbogacana kwasami omega.
Dieta niskocholesterolowa jest w dużym stopniu zbliżona do diety śródziemnomorskiej, jednak jest między nimi istotna różnica – w diecie śródziemnomorskiej można jeść jaja, czerwone mięso i niektóre produkty, które eliminuje dieta niskocholesterolowa.