Dieta rekonwalescenta

Dieta rekonwalescenta polecana jest przede wszystkim tym osobom, które przebyły ciężką chorobę lub są po operacji, dieta pozwala im odzyskać pełnię sił i powrócić do normalnego funkcjonowania.

Rekonwalescencja oznacza etap następujący po leczeniu i wyzdrowieniu, który charakteryzuje się powrotem do dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Powracanie do zwykłej aktywności po chorobie lubo operacji nie ma określonego czasu trwania – jego długość jest uzależniona od indywidualnych predyspozycji. Zauważono jednak, że odpowiedni sposób odżywiania podczas rekonwalescencji potrafi znacznie przyspieszyć odzyskiwanie sił witalnych.

Podczas rekonwalescencji często zachodzi zaburzenie łaknienia. Rekonwalescent niema apetytu i rzadko odczuwa głód. Czasami zachodzą zmiany w sposobie odczuwania smaku. Brak łaknienia może doprowadzić nawet do niedożywienia, ponadto niechęć do spożywania pokarmów utrudnia leczenie. Z tego powodu posiłki na diecie rekonwalescenckiej muszą być podawane w niewielkich porcjach. Warto też przyrządzać je w sposób zachęcający, uwzględniają walory kolorystyczne i zapachowe posiłku.

Po operacji lub urazach szczególnie ważne jest dostarczanie organizmowi dużej ilości witaminy C oraz cynku – te składniki bowiem przyspieszają regenerację i proces gojenia się ran. Należy zatem jeść np. owoce cytrusowe, buraczki i pestki dyni.

Utrata dużej ilości krwi sprawia, że konieczne jest zadbanie o to, aby spożywać dużo żelaza. Jest ono odpowiedzialne za wytwarzanie czerwonego barwnika krwi – hemu. Jeśli żelaza jest zbyt mało, poziom hemoglobiny we krwi spada, czego konsekwencja może być niedokrwistość. Żelazo znajduje się w czerwonym mięsie, zielonych warzywach (brukselka, kapusta, papryka, szpinak, brokuły) i warzywach strączkowych (bób, fasola).

Dieta rekonwalescenta

Na diecie rekonwalescenta polecana jest również skrobia (ziemniaki) oraz węglowodany złożone, które dostarczają sporo energii (chleb pełnoziarnisty, kasze, brązowy ryż, razowy makaron, ziarna zbóż).

Potrawy z wysoką zawartością tłuszczu, ciężkostrawne, pikantne, smażone, marynowane i wędzone powinny zostać bardzo ograniczone, a nawet całkowicie wyeliminowane na okres rekonwalescencji. W posiłkach raczej nie powinno znajdować się dużo błonnika, ponieważ może on podrażnić tkankę wokół gojących się ran, utrudnić regenerację tkanki i spowodować powstawanie blizn. Picie alkoholu i mocnej kawy oraz palenie papierosów jest niewskazane.

Rekonwalescenci powinni jadać 5-6 niewielkich posiłków dziennie. Do dawnego sposobu żywienia sprzed choroby trzeba wracać stopniowo i ostrożnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *