Dieta rekonwalescenta polecana jest przede wszystkim tym osobom, które przebyły ciężką chorobę lub są po operacji, dieta pozwala im odzyskać pełnię sił i powrócić do normalnego funkcjonowania.
Rekonwalescencja oznacza etap następujący po leczeniu i wyzdrowieniu, który charakteryzuje się powrotem do dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Powracanie do zwykłej aktywności po chorobie lubo operacji nie ma określonego czasu trwania – jego długość jest uzależniona od indywidualnych predyspozycji. Zauważono jednak, że odpowiedni sposób odżywiania podczas rekonwalescencji potrafi znacznie przyspieszyć odzyskiwanie sił witalnych.
Podczas rekonwalescencji często zachodzi zaburzenie łaknienia. Rekonwalescent niema apetytu i rzadko odczuwa głód. Czasami zachodzą zmiany w sposobie odczuwania smaku. Brak łaknienia może doprowadzić nawet do niedożywienia, ponadto niechęć do spożywania pokarmów utrudnia leczenie. Z tego powodu posiłki na diecie rekonwalescenckiej muszą być podawane w niewielkich porcjach. Warto też przyrządzać je w sposób zachęcający, uwzględniają walory kolorystyczne i zapachowe posiłku.
Po operacji lub urazach szczególnie ważne jest dostarczanie organizmowi dużej ilości witaminy C oraz cynku – te składniki bowiem przyspieszają regenerację i proces gojenia się ran. Należy zatem jeść np. owoce cytrusowe, buraczki i pestki dyni.
Utrata dużej ilości krwi sprawia, że konieczne jest zadbanie o to, aby spożywać dużo żelaza. Jest ono odpowiedzialne za wytwarzanie czerwonego barwnika krwi – hemu. Jeśli żelaza jest zbyt mało, poziom hemoglobiny we krwi spada, czego konsekwencja może być niedokrwistość. Żelazo znajduje się w czerwonym mięsie, zielonych warzywach (brukselka, kapusta, papryka, szpinak, brokuły) i warzywach strączkowych (bób, fasola).
Na diecie rekonwalescenta polecana jest również skrobia (ziemniaki) oraz węglowodany złożone, które dostarczają sporo energii (chleb pełnoziarnisty, kasze, brązowy ryż, razowy makaron, ziarna zbóż).
Potrawy z wysoką zawartością tłuszczu, ciężkostrawne, pikantne, smażone, marynowane i wędzone powinny zostać bardzo ograniczone, a nawet całkowicie wyeliminowane na okres rekonwalescencji. W posiłkach raczej nie powinno znajdować się dużo błonnika, ponieważ może on podrażnić tkankę wokół gojących się ran, utrudnić regenerację tkanki i spowodować powstawanie blizn. Picie alkoholu i mocnej kawy oraz palenie papierosów jest niewskazane.
Rekonwalescenci powinni jadać 5-6 niewielkich posiłków dziennie. Do dawnego sposobu żywienia sprzed choroby trzeba wracać stopniowo i ostrożnie.