Dieta wysokoenergetyczna

Dla większości z nas słowo dieta kojarzy się z postępowaniem, mającym doprowadzić do utraty masy ciała. Tymczasem w przypadku diety wysokoenergetycznej (wysokokalorycznej) jest zupełnie odwrotnie – taka dieta przeznaczona jest dla osób szczupłych i z niedowagą, aby podnieść ich masę ciała. Niedowaga jest równie groźna, co nadwaga i także wymaga leczenia.

Przez siedem dni poprzedzających rozpoczęcie diety wysokoenergetycznej konieczne jest skrupulatne zapisywanie wszystkich posiłków, jakie zjadamy, łącznie z napojami, a następnie obliczanie wartości energetycznej posiłków. Ponadto rano i wieczorem należy dokonywać pomiaru masy ciała. W ten sposób można określić, o ile należy zwiększyć kaloryczność posiłków, aby przytyć o 1 kg. Najczęściej należy dodać 500 kcal na dobę. W przypadku, gdy po dwóch miesiącach nie zachodzi różnica w wadze, kaloryczność posiłków zwiększamy o kolejne 250 kcal.

Na diecie wysokoenergetycznej oprócz trzech dań głównych spożywa się także dwie przekąski. Przerwa pomiędzy posiłkami nie może przekraczać czterech godzin. W przeciwieństwie do diet odchudzających, ostatni posiłek można zjeść późnym wieczorem. Już po kolacji można zjeść dodatkowy, szósty posiłek. Zalecane jest pieczywo razowe, drób, wołowina, pestki z dyni, makarony, owoce suszone, płatki śniadaniowe, musli, rodzynki, soki owocowo-warzywne, olej rzepakowy i ryby morskie. Najlepszym źródłem kilokalorii w diecie wysokoenergetycznej są produkty zbożowe zawierające węglowodany złożone, czyli różnego rodzaju kasze, ryż, makarony oraz pełnoziarniste pieczywo i produkty mączne.

Dieta wysokoenergetyczna

Nie należy jeść pierwszych lepszych produktów – waga co prawda wzrośnie, ale będzie to wynikiem rozrostu tkanki tłuszczowej zamiast mięśniowej. Nie wolno jeść bekonu, pasztetów, wołowiny, wieprzowiny, tłuszczów zwierzęcych. Trzeba wyeliminować papierosy, kawę oraz alkohol, gdyż przyśpieszają one przemianę materii.
W przeciwieństwie do diet odchudzających na diecie wysokoenergetycznej nie należy pić dużych ilości wody. Pragnienie należy gasić gęstymi sokami oraz przecierami owocowymi i warzywnymi. Doskonałe będą również napoje mleczne – jogurt pitny, kefir pitny, maślanka i wysokotłuszczowe mleko.

Zdrowe przybieranie na wadze, tak jak chudnięcie, wymaga czasu oraz cierpliwości. Jeśli rezultaty są niezadowalające, nie należy przerywać swoich wysiłków w celu zwiększenia masy ciała. Można wówczas jeszcze bardziej zwiększyć ilość dobowej racji kilokalorii. Warto pamiętać, że umiarkowane ćwiczenia fizyczne pobudzają apetyt!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *