Hormony a przemiana materii

Wpływ homonow na przemianę materii

Często podkreśla się role przemiany materii w odchudzaniu, jednak mało kto zdaje sobie sprawę tego, że na procesy metaboliczne i gromadzenie się tkanki tłuszczowej duży wpływ mają hormony. Przykładowo insulina powoduje, że we organizmie wytwarzają się komórki tłuszczowe, które magazynujemy pod postacią tkanki tłuszczowej. Posiadamy jednak również takie hormony, które odpowiadają za rozkład tłuszczu.

Wspomniana już insulina to hormon produkowany przez trzustkę. Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym wpływają na to, że trzustka produkuje w krótkim czasie bardzo duże ilości insuliny. Wyrzut insuliny powoduje, że enzymy rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki – dzięki temu przyswajanie pożywienia staje się łatwiejsze. Cząsteczki tłuszczu przyklejają się do poduszeczek tłuszczowych, których najwięcej występuje w okolicach bioder, brzucha i ud. To właśnie z tego powodu osoby z nadwagą posiadają sporo tkanki tłuszczowej właśnie w tych partiach ciała. Insulina sprawia zatem, że tłuszcz odkłada się w organizmie. Jednak nie następuje to za każdym razem, gdy coś zjemy, a jedynie wtedy, kiedy spożywamy produkty z wysoką zawartością łatwo przyswajalnych węglowodanów prostych.

Odwrotne działanie wykazuje hormon wzrostu, czyli somatotropina (STH), która wydzielanie tłuszczu z organizmu i przemienianie go na energię. Uwalnianie tłuszczu zachodzi, gdy śpimy – rozpoczyna się około godzinę po zaśnięciu. Hormon wzrostu zwiększa lipolizę, czyli rozkład tłuszczów na kwasy tłuszczowe oraz glicerolu. Substancje będące wynikiem rozkładu tłuszczu powodują jego przemianę na energię, trafiającą do wszystkich tkanek organizmu (oprócz mózgu). Rozkład tłuszczu jest stymulowany Ne tylko przez hormon wzrostu, ale również przez adrenalinę, noradrenalinę i glukagon.

Trzustka produkuje nie tylko insulinę, ale również glukagon. Odpowiada on za dostarczanie nam energii wtedy, gdy poziom glukozy we krwi jest niższy niż poziom w normie. W ten sposób użytkujemy energię zmagazynowaną pod postacią tkanki tłuszczowej. Glukagon bierze czynny udział w metabolizmie węglowodanów. Glukagon jest niezwykle istotny z punktu widzenia spalania tkanki tłuszczowej, ponieważ zmniejsza ilość oraz efektywność działania enzymów, które odpowiadają za wytwarzanie się komórek tłuszczowych oraz ich magazynowanie. Jest to podstawowy mechanizm, jaki warunkuje skuteczne redukowanie masy ciała w procesie odchudzania.

Do stymulacji produkcji glukagonu niezbędne jest białko. Z tego powodu produkty białkowe są wskazane przy większości diet odchudzających.

Ten wpis został opublikowany w kategorii odchudzanie, zdrowie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *