Nawyki żywieniowe to nic innego, jak sposoby odżywiania się, które mogą być zarówno prawidłowe, jak nieprawidłowe. Złe nawyki żywieniowe stają się przyczyną wielu schorzeń i dolegliwości, m.in. wzdęć, zaparć, wrzodów, cukrzycy, miażdżycy, jak również znacznego przybierania na wadze, powodującego nadwagę i otyłość. Dobre nawyki żywieniowe są gwarancją świetnego stanu zdrowia i pozwalają zachować wagę w normie.
Podstawowym nawykiem żywieniowym jest spożywanie tylko takiej ilości pokarmu, aby pokryła ona minimum dziennego zapotrzebowana energetycznego. Zapotrzebowanie to różni się w zależności od płci i trybu życia. Kobiety powinny przyjmować nie więcej niż2100 kcal na dobę, natomiast mężczyźni 2400 kcal na dobę. Umiarkowana praca fizyczna powoduje, że ilość tę należy zwiększyć o 600 kcal, a ciężka praca wymaga zwiększenia kaloryczności posiłków o 1200 kcal.
Prawidłowe nawyki żywieniowe sprawiają, że przyjmujemy posiłki odpowiednio zbilansowane pod względem wartości odżywczych. Oznacza to, że pożywienie powinno dostarczać nam właściwą ilość witamin, pierwiastków śladowych i składników odżywczych. Aby osiągnąć ten cel, konieczne jest spożywanie zróżnicowanych posiłków. W diecie powinny znaleźć się duże ilości warzyw i owoców, mięso drobiowe, mleko i jego przetwory, produkty pełnoziarniste i oleje roślinne. By mieć pewność, że odżywiamy się prawidłowo, warto korzystać z piramidy zdrowego żywienia.
Zdrowe nawyki żywieniowe określają nie tyko to, co i w jakich ilościach jemy. Dotyczą one również sposobu spożywania posiłków. Należy jeść powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Pory przyjmowania określonych posiłków muszą być unormowane. W przeciwnym razie możemy nabawić się wrzodów układu pokarmowego.
Należy jeść pięć posiłków dzienne w małych porcjach. Przerwa pomiędzy posiłkami powinna wynosić 2,5 – 3 godziny. Kolacja powinna być spożywana najpóźniej o godzinie 18:00, aby organizm miał czas i możliwość przemienić pożywienie na energię jeszcze zanim udamy się na nocny spoczynek.
Przestrzeganie prawidłowych nawyków żywieniowych wcale nie jest trudne. Być może na samym początku przechodzenia na zdrowe nawyki żywieniowe mogą pojawić się pewne trudności, ale po pewnym czasie sposób żywienia tak wchodzi nam w krew, że staje się zwyczajnym elementem codziennej diety. Właściwe nawyki żywieniowe powinny być stosowane nie tylko w okresie odchudzania lub choroby, ale należy je kontynuować przez całe życie. Wyuczenie i utrwalenie dobrych nawyków żywieniowych jest najprostsze w dzieciństwie, dlatego warto zadbać o prawidłowe żywienie naszych dzieci już w wielu niemowlęcym.