Rola jedzenia i picia

Rola jedzenia

Przyjmowanie pożywienia oraz płynów, czyli jedzenie i picie, to procesy niezbędne dla funkcjonowania ludzkiego organizmu. bez pożywienia i płynów funkcje życiowe powoli zamierają. Jedzenie zbyt małej ilości pokarmów doprowadza do niedożywienia, natomiast zbyt mała ilość płynów skutkuje odwodnieniem. Jedno i drugie wiąże się ze szkodliwymi konsekwencjami zdrowotnymi. Szacuje się, że bez pożywienia człowiek jest w stanie przeżyć 30 dni, natomiast bez wody tylko 3 dni! Powolne umieranie z wygłodzenia lub odwodnienia poprzedzone jest uciążliwymi dolegliwościami.

Pożywienie jest podstawowym źródłem energii, bez którego życie stałoby się niemożliwe. Energia z pożywienia, którą przyjmujemy pod postacią kilokalorii, jest potrzebna, żeby utrzymać niemal wszystkie funkcje życiowe. Nasze ciało potrzebuje paliwa do działania – to jest podstawowa rola jedzenia i picia.

Podczas odchudzania nie należy drastycznie zmniejszać ilości przyjmowanych pokarmów ani stosować głodówek, gdyż wówczas osłabiamy nasz organizm i pozbawiamy go wielu cennych witamin i składników odżywczych. Dieta nie może być głodówką – rozsądniej jest zmienić rodzaj przyjmowanych pokarmów niż ich ilość.

Niedożywienie, czyli stan wywołany spożywaniem zbyt małej ilości pokarmu, charakteryzuje się dużym, gwałtownym spadkiem masy ciała, któremu towarzyszy osłabienie, przemęczenie, zła kondycja fizyczna i psychiczna, utrata koncentracji uwago, a nawet zaniki pamięci.

Picie dużej ilości płynów jest niezbędne do zachowania dobrego zdrowia i kondycji, a także przyspiesza proces odchudzania, bowiem pobudza przemianę materii. Woda jest tak ważna, ponieważ stanowi około 70% ludzkiego organizmu. niedobory wody prowadzą bardzo szybko do odwodnienia. Jest to niezwykle groźny stan, ponieważ w skrajnych przypadkach może doprowadzić do śmierci. Podczas odwodnienia pojawiają się zaniki świadomości, omdlenia, migrena, a narządy wewnętrzne ulegają uszkodzeniu.

Woda w ogóle nie zawiera kalorii, toteż na pewno nie zaszkodzi podczas odchudzania. Gdy stosujemy codzienny plan żywieniowy, część wody, na którą organizm wykazuje zapotrzebowanie, jest dostarczana wraz z pożywieniem, jednak kiedy zmieniamy ilość lub jakość pożywienia, musimy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Trzeba przy tym pamiętać, ze sól kuchenna powoduje zatrzymywanie wody w tkankach, co z kolei wywołuje obrzęki i daje efekt opuchlizny, przez co wydajemy się tężsi niż jesteśmy w rzeczywistości. Dlatego podczas diety odchudzającej powinno się raczej unikać soli kuchennej i zastąpić ją np. przyprawami ziołowymi.

Ten wpis został opublikowany w kategorii odchudzanie, zdrowie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *