Proces spalania tłuszczu jest podstawą utrzymania prawidłowej masy ciała i osiągnięcia szczupłej sylwetki. Za spalanie tłuszczu odpowiada w głównej mierze metabolizm, czyli przemiana pożywienia na energię. Przyspieszanie spalania tkanki tłuszczowej jest możliwe poprzez stosowanie odpowiedniej diety oraz uprawianie aktywności fizycznej.
Spalanie tkanki tłuszczowej zachodzi z udziałem enzymów, hormonów, witamin i białek. Umiejętnie skomponowany plan żywieniowy umożliwia pobudzenie procesów spalania tłuszczu. Udowodniono, że pod wpływem witaminy C stymulowana jest produkcja noradrenaliny, hormonu odpowiadającego m.in. za przemianę tłuszczu w energię.
Właściwości spalające tłuszcz wykazuje m.in. zielona herbata, l-karnityna, kwas linolowy CLA, guarana i kofeina. Są to składniki większości suplementów diety zwanych fat burnerami lub spalaczami tłuszczu. Przyjmowanie takich preparatów w połączeniu z aktywnością fizyczną pozwalają na skuteczne i szybkie spalanie tłuszczu.
Kwas linolowy chroni błony śluzowe jelita cienkiego i grubego. Dobra kondycja błon śluzowych jelit powoduje, że tłuszcz z pożywienia jest zatrzymywany w jelitach i w niedługim czasie po spożyciu zamieniane na energię. Kwas linolowy znajduje się m.in. w siemieniu lnianym i produktach zbożowych z pełnego przemiału.
L-karnityna jest substancją, której ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Z tego powodu tak często znajduje się ona w skaldzie suplementów diety wspomagających odchudzanie. Można ją jednak przyswoić wraz z pożywieniem, dlatego w diecie sprzyjającej spalaniu tkanki tłuszczowej muszą znaleźć się produkty bogate w l-karnitynę: przetworu mleczne, drób, szynka, konina, jagnięcina i baranina.
Wymienione wyżej produkty zawierają pełnowartościowe białko złożone z długich łańcuchów aminokwasów. W celu rozdrobnienia tych łańcuchów organizm potrzebuje bardzo dużo energii, którą pobiera z tkanki tłuszczowej. Białko to składnik również nabiału oraz warzyw strączkowych.
Częstą przyczyną rozwijania się tkanki tłuszczowej jest niedobór tauryny. Tauryna jest niezbędna do produkowania przez przysadkę mózgową hormonu wzrostu, który w dużym stopniu odpowiada za rozkładanie tłuszczu, a następnie jego usuwanie z organizmu lub przemieszczanie do tkanek w postaci energii.
Mięso, wątróbka, żółtko jaj, soja i jej przetwory – te produkty to źródło choliny, której niedobór wywołuje proces rozkładu cholesterolu. W ten sposób substancje odpowiedzialne za spalanie tkanki tłuszczowej przemieszczają się z utrudnieniem do komórek tłuszczowych.
Miałam podobny problem ze spalaniem tłuszczu. Wszystko co zjadłam „osadzało” się na pupie i bioderkach. Zaczęłam stosować dietę opartą na suplementach, która rozbijały tłuszcz zamieniając go w masę mięśniową. Do tego dochodził zestaw witamin. Zdecydowałam się na taką dietę, bo nie miałam czasu przygotowywać samodzielnie pełnowartościowych posiłków. Polecam wszystkim, niezależnie od „wielkości” nadwagi.